تورم در زنان باردار چند دلیل دارد پرفشاری خون و یا مصرف نمک و غذاهای شوذ اما موردی که نگران کننده است تورم بر اثر مسمومیت می باشد.
تورم در زنان باردار
پره اکلامپسی یا مسمومیت بارداری اختلال پیچیده ای است که حدود 5 تا 8 درصد زنان باردار را درگیر می کند و عبارت از یک اختلال خطرناک در فشار خون، عملکرد کلیه و دستگاه عصبی مرکزی می باشد.
مسمومیت بارداری از طریق فشار خون بالا و وجود پروتئین در ادرار (به طور طبیعی پروتئین در ادرار دیده نمی شود) و بعد از هفته بیستم بارداری تشخیص داده می شود. این اختلال در بیشتر موارد بعد از هفته 37 حاملگی شروع می شود ولی در هر زمانی از نیمه دوم حاملگی و همچنین در زمان زایمان و یا حتی بعد از زایمان معمولا در 24 تا 48 ساعت اول بعد از زایمان ممکن است دیده شود.
بروز این اختلال قبل از هفته بیستم بارداری نیز در موارد نادری مانند حاملگی مولار امکان دارد. پره اکلامپسی می تواند خفیف یا شدید باشد و پیشرفت آن نیز ممکن است آهسته یا سریع باشد و تنها راه بهبود بیمار زایمان است.
مسمومیت بارداری باعت انقباض عروق و در نتیجه افزایش فشار خون و کاهش جریان خون می شود. کاهش جریان خون، بسیاری از اندام ها نظیر کبد، کلیه ها و مغز را تحت تأثیر قرار می دهد. کاهش جریان خون رحم می تواند سبب مشکلاتی نظیر کاهش رشد جنین، کاهش مایع آمنیوتیک و پارگی جفت شود. علاوه بر این در صورتی که نیاز به زایمان زودرس باشد، جنین ممکن است نارس به دنیا بیاید.
تغییرات عروق خونی ناشی از مسمومیت بارداری ممکن است سبب نشت مایع از مویرگ ها شده و در نتیجه باعث تورم یا ادم شود. همچنین نشت مایع از عروق کوچک کلیه ها سبب ورود پروتئین از جریان خون به ادرار می شود. وجود مقادیر بسیار اندک پروتئین در ادرار طبیعی است ولی اگر از آن بیشتر شود نشان دهنده مشکل است.
اگر مادر باردار یا یکی از اعضای خانواده وی دارای علایم مسمومیت خفیف در هر مرحله از بارداری بودند، باید به پزشک مراجعه کنند.