به حرف آمدن کودک امری است که شما باید در دوازده ماهگی انتظار آن را داشته باشید البته این امر کاملا به فرزند شما بستگی دارد و نمی توان سن مشخصی برای همه در نظر گرفت.
نخستین کلمهای که کودک به زبان میآورد چیست؟
گویا این همان کلمهای است که با آن مادر خود را صدا میکند. شاید گمان کنیم که یاد گرفتن کلمه «مامان» کاری ساده است اما باید بگوییم اینطور نیست.
در آغاز، کودک قادر به شنیدن نیست؛ ولی همچنان که اعصابش به تدریج رشد مییابد، به شنیدن هم توانا میشود. آنگاه بر اثر تکرار، مرکز حافظه برای شنیدنی ها ، در مغزش پیدا میشود و کمکم معنای کلمه «مادر» را درک میکند و مفهوم آن را خوب به ذهن میسپارد.
بر اثر کوششهای مکرر، هربار که مادر خود را میبیند، عضلههای صورتش را به حرکت درمیآورد و سرانجام این توانایی را در خود ایجاد میکند که بگوید: «مادر».
در این مرحله، مادر باید به فرزند خود حرف زدن بیاموزد؛ مثلا بر اثر تکرار کلمه «مادر» یک واقعه مهم برای کودک روی میدهد؛ یعنی میان تصویر مادر که در مرکز بینایی مغز وی نقش میبندد، با ادراک صدایی که از گفتن آن کلمه برخاسته و به مرکز شنوایی مغز وی راه یافته است، رابطهای برقرار میشود. چنین رویدادی را تداعی میگویند. یعنی اکنون کودک نه تنها چهره مادر را باز میشناسد، بلکه وقتی او را میبیند به یاد کلمه «مادر» هم میافتد.
و در واقع به حرف آمدن کودک امری است که کودک از ابتدا که قادر به شنیدن شد به همراه تقلید انجام می دهد و البته به مرور زمان و به خاطر سپردن کلمات و گسترده شدن دایره لغاتش انجام می دهد.
نکته درباره به حرف آمدن کودک
اگر فرزند شما بعد از پانزده ماهگی هنوز قادر به تکلم نیست حتما باید به پزشک مراجعه کنید.