شاید بارها طعم بی نظیر قیسی را چشیده باشید. قیسی نوعی زردآلوی شیرین و مطبوع است که از سوغاتیهای شاهرود به حساب میآید و از این شهر به کشورهای دیگر صادر میشود. البته به برگه زردآلوی خشک شده نیز قیسی گفته میشود که به روشهای مختلفی با استفاده از دستگاه خشک کن، در فر و یا در زیر نور خورشید درست میشود. در این مطلب به آموزش تهیه قیسی زردآلو میپردازیم.
میوههای خشک را میتوان به مدت طولانی در خارج از یخچال نگهداری کرد و بنابراین جایگزین خوبی برای میوههای تازه در خارج از فصل آنهاست. میوههای خشک منبع خوبی از انواع ویتامینها و املاح هستند و هر ۱۰۰ گرم از آنها حاوی ۲۵۰ کالری انرژی و ۱ تا ۵ گرم پروتئین است. میوه در اثر خشک شدن، آب خود را از دست داده و طعم بهتری پیدا میکند ولی حرارت مورد استفاده برای خشک کردن میوه، ویتامین C موجود در آن را تا حد زیادی از بین میبرد.
در خشک کردن صنعتی میوهها برای تثبیت رنگ آنها، مادهای به نام سولفور به میوه افزوده میشود که میتواند باعث بروز آسم شود. میوههایی که در منزل و در مجاورت نور خورشید خشک میشوند، رنگ تیره تری پیدا میکنند که البته با افزودن یک ماده اسیدی مانند آبلیمو میتوان تا حد زیادی از تغییر رنگ میوه جلوگیری کرد.
طرز تهیه قیسی زردآلو به روش سنتی (در مقابل نور خورشید)
زردآلوها را از وسط نصف کرده و هسته آنها را خارج کنید.
در یک آبکش دستمال نخی تمیزی پهن کرده و زردآلوها را روی آن بچینید، سپس دستمال نخی دیگری روی زردآلوها بکشید.
آبکش حاوی زردآلو را در مجاورت نور خورشید قرار داده و هر چند ساعت یک بار آنها را برگردانید تا آب دو طرف به یک اندازه خشک شود.
پس از ۳-۲ روز میتوانید آبکش را در سایه قرار دهید و فرصت دهید تا زردآلوها در سایه کاملا خشک شوند.
طرز تهیه قیسی زردآلو لذیذ در منزلطرز تهیه قیسی زردآلو لذیذ در منزل
طرز تهیه قیسی زردآلو در فر
فر را روی حرارت بالا گرم کنید.
زردآلوها را از وسط نصف کرده و هسته آنها را خارج کنید، سپس آنها را در سینی فر بچینید.
سینی را در فری که از قبل کاملا داغ شده، قرار دهید، سپس حرارت فر را روی حداقل دمای ممکن تنظیم کنید.
درب فر را کامل نبندید و اجازه دهید زیر درب فر باز باشد.
گاهی به زردآلوها سر بزنید و آنها را زیر و رو کنید تا نسوزند.
پس از اینکه برگهها خشک شدند، سینی را از فر خارج کرده و اجازه دهید در دمای محیط بمانند تا کاملا خشک شوند.
قیسی زردآلو را در ظرف دردار و در محل خشک و خنک نگهداری کنید.
طرز تهیه قیسی زردآلو لذیذ در منزلطرز تهیه قیسی زردآلو لذیذ در منزل
بیشتر بخوانید: طرز تهیه ترشک هفت میوه خانگی ترش و خوشمزه
طرز تهیه قیسی زردآلو با گوگرد
یک ظرف دردار بزرگ از جنس پلاستیک ضخیم یا یک قابلمه بزرگ یا یخچال یونیلیتی را برای ساختن اتاقک دود در نظر بگیرید.
زردآلوها را پس از نصف کردن و خارج کردن هسته آنها روی یک پایهی توری (مانند پایهی ماکروفر) بچینید و سپس پایه را در اتاقک دود مورد نظر قرار دهید.
در یک ظرف فلزی مانند قوطی کنسرو، مقداری گوگرد ریخته و آن را آتش بزنید.
وقتی کل گوگرد موجود در قوطی آتش گرفت، آن را در اتاقک دود قرار داده و درب اتاقک مورد نظر را ببندید به طوریکه کوچکترین شکافی به بیرون باقی نماند.
پس از دودآلود شدن زردآلوها، درب اتاقک دود را باز کرده و زردآلوها را در فضای آزاد قرار دهید تا خشک شوند.
اگر میوه را در سایه خشک کنید، رنگ آن شفافتر و طلاییتر میشود و در صورت خشک کردن میوه در زیر نور خورشید رنگ آن تیرهتر خواهد شد.
میوههای خشک فواید زیادی دارند و تفاوت آنها با میوههای تازه در میزان آب آنهاست به طوریکه هر لیوان میوه تازه با نصف لیوان میوه خشک از نظر ارزش غذایی برابری میکند. یک لیوان زردآلوی تازه حاوی ۸۶ درصد آب و ۱۰۴ کالری انرژیست، در حالیکه نصف لیوان زردآلوی خشک حاوی ۷۶ درصد آب و ۲۱۲ کالری انرژی است؛ بنابراین در صورت رعایت رژیمهای لاغری استفاده از میوههای خشک توصیه نمیشود و بهتر است از میوه تازه استفاده کنید. به عقیده متخصصان تغذیه، برای حفظ سلامتی بدن میوههای خشک باید همراه با میوههای تازه مصرف شوند و به هیچ وجه نباید میوه تازه را با میوه خشک جایگزین کرد.