بریانی مرغ یک غذای خوشمزه و مجلسی است که در کشورهای پاکستان و هند همراه با ماست و انواع مختلف ادویه تهیه می شود و طبع بسیار گرمی دارد.
مواد لازم برای بریانی مرغ
سینه مرغ 450 گرم
پیاز 1 عدد
روغن 2 یا 3 قاشق غذاخوری
زیره ½ قاشق چایخوری
سیر و زنجبیل رنده شده 1 قاشق چایخوری
پودر فلفل قرمز 1 قاشق چایخوری
پودر چیلی قرمز 1 قاشق چایخوری
پودر گشنیز 1 قاشق چایخوری
پودر زیره 1 قاشق چایخوری
زردچوبه 1 قاشق چایخوری
برگ بو خشک شده 2 عدد
چوب دارچین 1 عدد
بادیان ستاره ای 2 عدد
هل سیاه 2 عدد
هل سبز 4 عدد
میخک 5 عدد
فلفل سیاه 10 عدد
نمک به مقدار کافی
گوجه فرنگی 2 عدد
ماست 1 قاشق غذاخوری
فلفل چیلی سبز 2 عدد
گرام ماسالا 1/2 قاشق چایخوری
گشنیز خرد شده 1 ساقه
برای پلو:
برنج 2 پیمانه
آب 6 پیمانه
نمک 1 قاشق غذاخوری
سرکه سفید 1 قاشق غذاخوری
چوب دارچین 1 عدد
طرز تهیه بریانی مرغ
برای تهیه بریانی مرغ با برنج ابتدا پیاز ها را خلالی برش بزنید و با روغن سرخ کنید.هنگامی که پیازها کمی طلایی مایل به قهوه ای رنگ شدند، دانه های زیره را اضافه کنید. به مدت 2 تا 3 دقیقه با هم تفت دهید و سپس پیازها را از ماهیتابه خارج کرده و در کناری بگذارید.
در همان روغنی که پیاز را تفت دادید، سیر و زنجبیل رنده شده و مرغ را بریزید. به مدت 1 الی 2 دقیقه مرغ را تفت دهید تا رنگ پوست آن کمی تغییر کند.همه ادویه ها را به تابه اضافه و با مرغ مخلوط کنید. به مدت 10 دقیقه روی شعله نسبتا کم بپزید.
در این مرحله از تهیه بریانی مرغ عربی باید ماست، گوجه فرنگی و پیاز سرخ شده را با مخلوط کن میکس کنید تا حدی که مایعی نرم و روان به دست بیاید.مخلوط گوجه فرنگی را به همراه نمک و مرغ به مدت 5 الی 10 دقیقه بپزید تا حدی که مخلوط روغن بیندازد و با آن پخته شود. در آخر، گشنیز خرد شده، فلفل چیلی سبز و گرام ماسالا را به مرغ اضافه کنید و به مدت یک دقیقه با هم تفت دهید.
طرز تهیه بریانی قارچ هندی
برای آماده کردن برنج، از یک ساعت یا نیم ساعت قبل برنج را شسته و خیس دهید. در یک قابلمه 6 پیمانه آب بریزید و بگذارید به جوش بیاید. وقتی آب به جوش آمد، نمک، سرکه، چوب دارچین و برنج را اضافه کنید. به مدت 7 تا 12 دقیقه یا تا زمانی که برنج کاملا پخته شود، روی حرارت زیاد قرار دهید. برنج را در ظرف بکشید و در کناری قرار دهید.
برای شکل دادن به برنج، یک کاسه متوسط بردارید که برای دو نفر کافی باشد. یک کیسه فریزر یا سلفون در کاسه قرار دهید تا برنج راحت خالی شود.
مقداری زردچوبه یا رنگ خوراکی در کاسه بریزید. برنج را در کاسه ریخته و خوب فشار دهید تا منسجم شود. کف و دور کاسه را به اندازه ی 3 یا 4 سانتی متر با برنج بپوشانید. مطمئن شوید که برنج ها خوب بهم چسبیده باشند.بریانی مرغ را در مرکز برنج بریزید و روی آن را با برنج به طور کامل بپوشانید. محکم فشار دهید تا هنگام برگرداندن برنج و بریانی از هم جدا نشود.
رایتا، چاشنی هندی:
مواد لازم رایتای گشنیز:
گشنیز 1/2 پیمانه
نمک 1/2 قاشق چایخوری
فلفل 1/4 قاشق چایخوری
زیره 1/4 قاشق چایخوری
فلفل چیلی سبز در صورت تمایل 1 عدد
ماست 2 قاشق غذاخوری
ماست 1/2 تا 1/4 پیمانه
طرز تهیه رایتا:
ابتدا تمام مواد گفته شده را به جز یک دوم پیمانه ماست، در مخلوط کن بریزید و هم بزنید. وقتی مایعی روان حاصل شد، ماست را اضافه کرده و به کمک چنگال با بقیه مواد مخلوط کنید. اگر دوست دارید رایتای خامه ای تری داشته باشید، میزان ماست را افزایش دهید. رایتا (raita) را به همراه بریانی مرغ هندی سرو کنید و لذت ببرید.
نکات برای بریانی مرغ:
در تهیه بریانی مرغ ایرانی از آب لیمو و نعنا هم استفاده می شود. البته نوعی بریانی مرغ بلوچی هم تهیه می شود که بدون ماست است و در آن سیب زمینی هم میریزند.
به جای رنگ خوراکی یا زردچوبه برای روی برنج میتوانید از مقداری زعفران دم کرده نیز استفاده کنید.
برای شکل دهی به برنج استفاده از قالب های مخصوص هم میتواند زیبایی بیشتری به بریانی مرغ پاکستانی شما بدهد.
رایتا (raita) نوعی چاشنی هندی/پاکستانی است که شباهت زیادی به بورانی خودمان دارد. بر خلاف دیپ ها و سس های غربی که نقش آنها طعم دادن بیشتر به غذاست، نقش اصلی چاشنی رایتا خنک کردن و ملایم کردن تندی غذاهای هندی/پاکستانی است. البته تهیه رایتا به همراه بریانی اختیاری است. ماست ساده یا ماست و خیار میتوانند جایگزین های خوبی برای آن باشند.