قبل از اینکه بخواهیم فکر کنیم دلمه کلم تا چه مقدار می تواند خوشمزه باشد بهتر است به خواص معجزه اسای آن توجه کنیم . کلم یک تصفیهکنندهی قوی خون است که خون را از انواع سموم بهویژه رادیکالهای آزاد و اسید اوره که از علل اصلی بروز بیماریهایی مانند رماتیسم، نقرس، آرتروز، سنگ کلیه، بیماریهای پوستی و اگزما هستند پاک میکند. این خاصیت سمزدایی کلم به خاطر وجود مقادیر فراوان ویتامین C. و سولفور در آن است.
ضدالتهاب
در برگهای کلم ترکیبات کادمیومی وجود دارد که یکی از اصلیترین ترکیبات آن گلوتامین است. گلوتامین یک مادهی قوی ضدالتهابی است بنابراین مصرف آن میتواند علائم بسیاری از التهابات و آلرژیها، درد مفاصل، تب و بسیاری از عوارض پوستی را کاهش دهد.
پیشگیری از سرطان
یکی از جذابترین خواص کلم، ترکیبات آنتیاکسیدانی آن است. آنتیاکسیدانهای موجود در کلم و سایر سبزیهای مشابه به جنگ رادیکالهای آزاد بدن میروند. رادیکالهای آزاد دشمن سلامتی هستند و بهویژه در بروز سرطان و بیماریهای قلبی نقش دارند.
کلم علاوه بر این حاوی گلوکوزینولات است که میتواند به ترکیبات ایزوتیوسیانات تبدیل شود و در پیشگیری از سرطانهای مختلفی مثل سرطان سینه، سرطان پروستات، سرطان مثانه و سرطان رودهی بزرگ مؤثر واقع شود. با ما با طرز تهیه دلمه کلم همراه باشید.
مواد لازم دلمه کلم:
کلم برگ 1 عدد گوشت چرخ کرده 500 گرم سبزی دلمه 1 کیلوگرم ( تره ،جعفری، گشنیز،شوید،ترخون و نعناع) برنج 200 گ لپه 150 گ نمک ، فلفل ، زردچوبه و زعفران و ادویه مخصوص بمقدار لازم روغن مایع 100 گ
طرز تهیه دلمه کلم:
ابتدا قابلمه مناسبی را پر آب کرده با مقداری نمک روی حرارت می جوشانیم حال قسمت چوبی کلم را بصورت یک مخروط با کارد تیزی در می آوریم و داخل آب جوش قرار می دهیم تا برگها کمی نرم شود سپس از آب بیرون آورده و به آرامی برگها را جدا می کنیم گوشت چرخ کرده را همراه با یک عدد پیاز رنده شده مقداری نمک و زردچوبه تفت می دهیم.
سبزی خرد شده و برنج آبکش شده را به همراه لپه پخته شده اضافه می کنیم و با مقداری از روغن مایع حدود 50 گرم مجدداً مواد را مقداری تفت می دهیم حال نمک مواد را می چشیم و در صورت نیاز، نمک وفلفل و همچنین زعفران را به مواد می افزاییم قسمت پشت برگ کلم که دارای یک رگبرگ ضخیمی است با کارد تیزی کمی می گیریم تا بتوان از مواد، داخل کلم برگ ریخته و به راحتی آن را بپیچیم کف ظرف مناسبی را مقداری برگ چیده و دلمه ها را در ظرف می چینیم و با مقداری حدود 2 لیوان آب می پزیم.
بهتر است در هنگام پخت دلمه ها در ابتدای پخت حرارت ملایم باشد ویک بشقاب یا جسم سنگینی بر روی دلمه ها قرار دهیم تا هنگام پخت دلمه باز نشوند . پس از اینکه دلمه ها پخته شد اگر بخواهیم دلمه ها طعم ترش داشته باشد حدود 750 میلی لیتر آب گوجه فرنگی یا سس رب گوجه فرنگی روی سطح دلمه ها می دهیم تا آب آن تبخیر شود و سس جذب دلمه ها گرددو اگر بخواهیم طعم ملس بدهد باید 1 پیمانه شکر را با 1 پیمانه سرکه مخلوط کنیم وروی سطح دلمه هابدهیم و اجازه دهیم کاملاً آبش تبخیر شود و سس و چاشنی دلمه جذب گردد.